ALBLASSERDAM – Gerben Oevermans uit Alblasserdam heeft een Nederlands record verbroken op het WK 6 dagen hardlopen in Hongarije. De 34-jarige ultraloper liep in zes dagen tijd 739,076 kilometer. Aan het wereldkampioenschap deden 112 lopers mee uit 27 landen. Tijd voor slaap was er nauwelijks. “Ik denk dat ik bij elkaar opgeteld ongeveer tien uur heb geslapen in die zes dagen,” vertelt Gerben. Het Nederlandse record stond bij de mannen op 652 kilometer en bij de vrouwen op 704. En daarmee is de Alblasserdammer dus 87 kilometer sneller dan het vorige mannelijke Nederlandse record.

De Damdorper is blij met het nieuwe record. “Super mooi,” noemt hij het. In de afgelopen periode bereidde hij de wedstrijd thuis al goed voor met het lopen van rondes van ongeveer een kilometer. Die rondes liep hij sinds januari al meer dan 2000 keer en die voorbereiding heeft achteraf gezien geholpen. Op het WK in Hongarije liep hij zo’n 822 keer een ronde van iets meer dan 898 meter.

Halverwege de wedstrijd werd het nog wel spannend. Er traden knieproblemen op, maar na het aanbrengen van een knieband en wat slaap, ging het weer een stuk beter en was hij weer in de wedstrijd. Toen hij zichzelf nog een half uurtje slaap gunde, versliep hij zich en werd pas na twee uur wakker. Daar baalde hij van, want hij hoopte de 750 kilometer nog te kunnen aantikken.

Gerben is op het WK zelf op de negende plek geëindigd en is ook daar blij mee. Vandaag reist hij weer terug naar Nederland om daar in de komende dagen weer wat bij te komen.

Deel dit bericht via...