ALBLASSERDAM – Tientallen liters diesel zijn er terechtgekomen in de Alblasserdamse buitenhaven bij de rivier de Noord. De vervuiling werd donderdagavond 8 augustus 2024 gemeld. Rijkswaterstaat en een aannemer kwamen ter plaatse om de schade zoveel mogelijk te beperken. Zij deden dit door speciale olieworsten in de haven te leggen, om daarmee de vervuiling af te vangen. Als deze oliebooms verzadigd zijn, worden ze door een aannemer afgevoerd. De worsten blijven liggen, totdat de vervuiling is verholpen.

Nick Schoone, werkzaam bij Rijkswaterstaat, vertelt: “Er is door technische problemen op een plezierjacht naar schatting ongeveer honderd liter gasolie in het water terecht gekomen. De diesel is door een automatische bilgepomp uit het schip de haven ingepompt.”

Een bilgepomp is een pomp die gebruikt wordt om water uit de bilge van een schip te pompen. De bilge is het laagste punt aan de binnenzijde van de romp waar beide zijden van het schip bij elkaar komen.

Nick vervolgt: “We hebben ongeveer 100 meter aan oliebooms neergelegd. Door de wind en het tij is de meeste diesel in de haven gebleven en niet in de rivier de Noord terecht gekomen. De booms zuigen de olie op. Meestal duurt het 1 a 2 dagen voordat het is opgelost. In samenspraak met de aannemer en de havenmeester bekijken we of vrijdag de afsluiting in een bepaald tijdvak even open kan voor de mensen die de haven uit of in willen.”

In 2019, in mei 2022 en in juni 2022 werd de haven ook al afgesloten vanwege olielekkage.

Foto’s: Alice Janse en Peter Stam.

Deel dit bericht via...