ALBLASSERDAM – Arie en Marry Ooms uit Alblasserdam zijn deze week, enkele dagen na elkaar, overleden. De twee waren van grote betekenis voor Alblasserdam en waren lokaal bekende persoonlijkheden. Zowel Arie (94) als Marry (93) hebben veel vrijwilligerswerk gedaan. De twee gingen mee als begeleiders van het schoolkamp (‘Ome Arie’) . Verder was Arie actief bij voetbalvereniging Alblasserdam, bij muziekvereniging Excelsior, bij de PvdA in Alblasserdam, bij het Seniorenorkest en bij de KNVB. Marry was als secretaris actief bij de vrouwenbond en hielp haar man regelmatig met de werkzaamheden. Ook hielpen de twee in de kantine van VV Alblasserdam.

Erepenning
In mei 2020 ontving Arie Ooms de erepenning van de Partij van de Arbeid. De heer Ooms was dit jaar namelijk 65 jaar lid van de partij. De penning, met daarop een afbeelding van Willem Drees, werd overhandigd door Evert Smit, voorzitter van de PvdA in Alblasserdam. Dit werd gedaan op 1 mei, omdat het dan de Dag van de Arbeid is. Arie Ooms is jarenlang actief geweest in de PvdA . Hij heeft in de gemeenteraad gezeten en is voorzitter en jarenlang secretaris van de plaatselijke afdeling geweest. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor de vakbonden NVV en de FNV.

PvdA
Ooms was sinds 1955 lid en zat van 1970 tot 1978 voor de PvdA in de gemeenteraad van Alblasserdam. Daarna was hij ruim 35 jaar, tot 2014 voorzitter en later secretaris van de lokale afdeling. Hij legde in 2020 uit: “Vroeger had je een rode familie die werd gevormd door de vakbond NVV (later FNV), de krant het Vrije Volk, omroep de Vara en de PvdA. Toen ik op werf De Noord aan het werk ging, vroeg men of ik lid wilde worden van de bond.” Nadat Ooms lid was van de NVV, werd hem al snel gevraagd om op de kieslijst te gaan. Hij kwam met voorkeursstemmen in de ondernemingsraad. Niet veel later werd hij lid van de PvdA en kwam hij uiteindelijk ook in de Alblasserdamse gemeenteraad terecht. Ooms kwam tijdens de lokale verkiezingen nog regelmatig in beeld. Zo kreeg hij in 2018 als eerste het verkiezingsprogramma van de PvdA aangeboden en in 2014 stond hij als lijstduwer op de lijst.

Onderscheiding
In april 1999 werd Arie Ooms op 69-jarige leeftijd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester M. J. Bruin noemde hem bij de uitreiking een nuchtere dorpsactivist die op vreedzame wijze, zonder beuzelarijen, zonder wollig ideologisch gekakel onbaatzuchtig te werk ging.

Activiteiten
Naast de inzet van Arie en Marry voor het schoolkamp in de Drunense duinen, was er inzet bij de voetbalvereniging. De twee hielpen samen in de kantine. Verder verzorgde Arie 27 jaar lang de Toto en was hij twaalf jaar regiobestuurder van de KNVB. Bij muziekvereniging Excelsior bekleedde de Damdorper diverse bestuursfuncties. Daarnaast was hij in de jaren 90 actief voor de Muza; een overlegorgaan voor muziek -en zangverenigingen. Verder zette Arie zich in voor activiteiten tijdens het Havenfestival.

Toffelparade
Arie en Marry leerden elkaar kennen op de ‘Toffelparade’, zoals het gebied tussen de Hoogendijk en de Dam in Alblasserdam destijds genoemd werd door de jeugd. “We liepen daar heen en weer en ontmoetten elkaar daar”, vertelden Arie en Marry in 2019 tijdens hun 65-jarig huwelijk. Het woord ’toffel’ kwam van pantoffel en dat verwees weer naar het langzame lopen dat de jeugd daar deed. “We mochten van de politie niet stilstaan, want dan moesten we vertrekken, daarom liepen we heel langzaam om elkaar te kunnen ontmoeten.”

Arie en Marry trouwden in 1954 en woonden eerst zes jaar in de Cornelis Smitstraat. Daarna werd een woning aan de Zeilmakerstraat betrokken en sinds die tijd woonden ze in een seniorenappartement aan de Groene Zoom.

Alblasserdamsnieuws
Arie Ooms was trouw lezer en reageerder op Alblasserdamsnieuws.nl. Onder zijn eigen naam plaatste hij al ruim 12 jaar lang reacties op nieuwsberichten.

Deel dit bericht via...