ALBLASSERDAM – De Werkgroep Flexwoningen heeft een nieuwsbrief verzonden aan omwonenden rondom de Pieter de Hoochplaats in Alblasserdam, waar de gemeente voornemens is om het oude schoolgebouw van basisschool De Loopplank te slopen, om daar flexwoningen te plaatsen die bestemd zijn voor statushouders, spoedzoekers en jongeren. De werkgroep is zeer ontevreden over dit plan. “Door onzorgvuldig en ondoordacht handelen van het college en de gemeenteraad stapelt de ene na de andere blunder zich in dit project op en is het eind nog niet in zicht. Dit alles omdat men zich in de besluitvorming heeft laten leiden door een rapport op basis van aannames. Van enig grondig onderzoek is dus geen enkele sprake geweest,” zo schrijft de groep.

Gaat geruime tijd duren
Verder meldt de werkgroep: “Door de nu ontstane vertraging heeft de werkgroep nog weinig tot geen actie kunnen ondernemen. Dat zal pas in gang gezet kunnen worden als het vergunningentraject gaat lopen. En dat kan nog wel enige tijd gaan duren. Tot op de dag van vandaag, voor zover nu bij ons bekend, heeft de gemeente nog steeds niet de volledige stukken bij de provincie ingediend voor de aanvraag van een ontheffing voor de natuurbeschermingswetgeving om de vleermuizenpopulatie te verstoren. Ook het traject met het verleggen van de diverse leidingen is nog niet gelopen. Hier zal ergens geld (en capaciteit bij Stedin) voor vandaan moeten komen. Het is dus op dit moment nog niet te zeggen hoe e.e.a. verder zijn beslag gaat krijgen. Vast staat wel dat het nog geruime tijd zal gaan duren. Het traject bij de provincie alleen al kan tot 32 (!) weken gaan duren.”

Pand staat leeg; vandalisme gepleegd
Verder schrijft de werkgroep dat het gebouw van De Loopplank inmiddels leegstaat. “De huur van een gedeelte van het gebouw aan de Kerk is opgezegd. Dat gedeelte dat door de antikraak bewoond werd staat ook leeg. Kort na de ontruiming bleken de hekken van het schoolplein open te staan, zodat eenieder zich vrij op het terrein kon bewegen. De eerste sporen van vandalisme en misbruik werden al snel zichtbaar. Kapotte huisraad op een van de pleintjes; gebarsten ramen in het hoofdgebouw en condooms in de voormalige bergingen. Hierop is een klacht ingediend bij de gemeente. De hekken werden afgesloten en het cameratoezicht werd verhoogd. De gemeente vond het, vooralsnog, niet nodig om het gebouw dicht te timmeren. De huidige stand van zaken zou ook ter kennis gebracht worden van de burgemeester.”

Transparantie
De gemeente Alblasserdam is in het kader van wederhoor gevraagd te reageren op de brief. De gemeente laat weten: “Voorafgaand aan publicatie op www.alblasserdamsnieuws.nl kregen wij als gemeente de gelegenheid een reactie te geven op deze ingezonden brief. De werkgroep Flexwoningen is een voor ons onbekende groep, wij hebben de afgelopen maanden verschillende overlegmomenten gehad met de klankbordgroep. Als gemeente willen we vanuit transparantie en feiten reageren op de brief vanuit de werkgroep.”

Meest geschikt
“Na een uitgebreid locatieonderzoek bleek de voormalige basisschool aan de Pieter de Hoochplaats het meest geschikt om op korte termijn een aantal flexwoningen te plaatsen. We hebben daarbij onder meer gekeken naar de grootte van een locatie, wie eigenaar is van de grond, welke voorzieningen al aanwezig zijn, de kosten, de snelheid waarmee de woningen gerealiseerd kunnen worden en de visie op de ontwikkeling van ons dorp (Fit & Groen). Het college van B&W heeft ingestemd met deze locatiekeuze. Op dit moment wordt door medewerkers van de gemeente, samen met Woonkracht10 en de klankbordgroep, het plan verder vormgegeven.”

Risico’s
“Kort na het besluit over deze locatie is er door de gemeente meermaals gewezen op de mogelijke risico’s van dit project. Die risico’s zitten in de aanwezigheid van vleermuizen en allerlei ondergrondse kabels en leidingen. Er is een verzoek ingediend bij netbeheerder Stedin om een belangrijke leiding te verleggen. Stedin is inmiddels akkoord met de nieuwe locatie van deze leiding, de vergunning hiervoor is inmiddels ingediend.”

Terinzagelegging na vakantie
“Wat betreft de vergunningen en ontheffingen betreft: de ontheffing Wet Natuurbescherming inzake de vleermuizen volgt op korte termijn. De stukken onder deze ontheffing liggen sinds december 2023 bij de Omgevingsdienst Haaglanden. Deze stukken zijn met vertraging bij deze omgevingsdienst recent in behandeling genomen. Daarnaast ligt de Omgevingsvergunning in september 2024 ter inzage. Een bewuste keuze van de gemeente, omdat wij een terinzagelegging in de vakantie niet wenselijk vinden.”

Gas en stroom afgesloten; water volgt
“Op dit moment staat de voormalige basisschool leeg. Op 15 en 16 juli jl. zijn het gas en de stroom in het pand afgesloten, op 25 juli a.s. volgt de afsluiting van het water. De sloop van het pand stond gepland voor september dit jaar, door de vertraging bij de Omgevingsdienst komt de ontheffing later en dreigt de sloop ook door te schuiven. Er zijn inmiddels hoge hekken rondom de school geplaatst en er is cameratoezicht. Door een misverstand (nadat de school leegstond) waren niet alle hekken op slot. Er kwam een melding van vernieling, waarna een extra hangslot is geplaatst. Ook zijn andere maatregelen getroffen om overlast en vernieling tegen te gaan: bordjes met Verboden toegang en een extra ronde door BOA/politie.”

Project goed laten ‘landen’
“Gedurende dit traject zijn we als gemeente (samen met Woonkracht10) actief in gesprek met de klankbordgroep om dit tijdelijke woonproject zo goed mogelijk te laten ‘landen’ in de wijk. Ook omwonenden worden hier bij betrokken, middels een nieuwsbrief en inloopmomenten. Zo werken we als gemeenschap samen aan passende woonruimte voor allerlei woningzoekenden. Dat doen we op de locatie De Loopplank, maar ook op diverse andere nieuwbouwlocaties, zoals het Wipmolenterrein, het Zuidelijk Havengebied en Kloos.”

46 flexwoningen
 In eerste instantie dacht het college van B&W van Alblasserdam dat de woningen, die op de plek van oude basisschool De Loopplank moeten komen, begin 2024 bewoond zouden kunnen zijn. Later werd gedacht dat de woningen begin 2024 gebouwd zouden kunnen worden. Nog weer later was de verwachting dat de woningen er voor eind 2024 zouden staan. En weer later was de verwachting dat de woningen in het eerste kwartaal van 2025 bewoond zouden kunnen worden. Inmiddels is de gemeentelijke verwachting dat de flexwoningen vanaf het tweede kwartaal van 2025 bewoond kunnen worden.

Gevoelig
De bouw van de flexwoningen ligt gevoelig in Alblasserdam. Buurtbewoners vrezen onveiligheid en overlast in de buurt. Daarnaast zijn ze bang dat de gemeente zich niet aan haar afspraak gaat houden dat de woningen over 15 jaar echt weggehaald worden. Men vreest dat tegen de tijd dat ze weggehaald zouden moeten worden, men ervoor kiest ze toch te laten staan met argumenten als “krapte op de woningmarkt” en “kapitaalvernietiging”. Zij hebben eerder al aangegeven alle kansen aan te zullen grijpen om het project te vertragen of tegen te houden.

Woensdag 20 maart 2024 organiseerden de gemeente Alblasserdam en Woonkracht10 een inloopbijeenkomst in de voormalige basisschool De Loopplank. Tijdens deze bijeenkomst zijn de plannen gepresenteerd voor de 46 te realiseren flexwoningen op deze locatie.

De gemeente heeft zo’n 2 miljoen euro uitgetrokken voor het project. Verder heeft de gemeente subsidie aangevraagd voor het project. Men verwacht 358.800 euro te krijgen vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Deel dit bericht via...