ALBLASSERDAM – Aan de achterkant van het Mercon-Kloosterrein in Alblasserdam, tussen het Rijzenwiel en het Zwarte Paard, is afgelopen week een tijdelijk fietspad aangelegd door de ontwikkelaar van de etagewoningen en de 8 vrije woonkavels op het terrein. Het pad is alvast aangelegd door de ontwikkelaar, omdat de asfaltaannemer dit nu al in de planning kon opnemen.

Het fietspad is bedoeld om te dienen als omleiding voor fietsers als het fietspad op de dijk wordt verwijderd om hier zogenoemde voorbelasting op aan te brengen. Het fietspad over de dijk zal in de definitieve situatie via deze (30km) woonstraat lopen.

Het verkeersbesluit over het tijdelijke fietspad wordt naar verwachting in september genomen door gemeente.

Het project Mercon is intussen al één van de langstlopende woningbouwprojecten in Alblasserdam. Al in 1997 werd er over woningbouw op die locatie gesproken. In 1999 verkocht Mercon Steel Structures het bedrijfsterrein aan projectontwikkelaar Planoform uit Arnhem. In de jaren die volgden gingen meerdere projectontwikkelaars ermee aan de slag, maar telkens strandde de ontwikkeling. Ook het deel waar het bedrijf Kloos gevestigd was, kwam vrij en werd betrokken bij het te bebouwen gebied. In de archiefstukken wordt daarom vaak gesproken over de ontwikkeling van ‘Mercon Kloos’.

Vertragingen
In 2010 floot de Raad van State de gemeente Alblasserdam terug, omdat het plan volgens de Raad van State is strijd was met de wet. Dit had onder meer te maken met de verkeersafhandeling op de dijk. Inmiddels, 27 jaar na de eerste gesprekken over woningbouw bij Mercon, zijn er nog steeds woningbouwplannen èn staan er nog steeds geen woningen. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat aannemer Tetteroo uit Den Haag failliet werd verklaard.

Het voornemen van de projectontwikkelaars in het gebied is uiteindelijk nog steeds dat er een kleine 300 woningen worden gebouwd.

Foto: André Schram.

Deel dit bericht via...