ALBLASSERDAM – Na ruim 41 jaar in de makelaardij zijn sporen te hebben verdiend, neemt Wouter Romeijn afscheid als makelaar en houdt kantoor Veldhoen & Romeijn in Alblasserdam op te bestaan. Ik loop nog twee weken mee voor een geruisloze overdracht aan Steef! Makelaars. Daarna ben ik niet meer actief betrokken.”

Wouter stopt met enige weemoed. “Ik wist wel dat dit moment een keer kon komen. Dick Veldhoen had al meerdere keren aangegeven dat hij het tijd vond te stoppen. Inmiddels is hij 74 en heeft nu definitief de stekker uit het makelaarskantoor getrokken. Begrijpelijk, dus het is niet anders.”

Makelaar, geen ondernemer
Wouter is geen eigenaar van het makelaarskantoor, maar werkt onder het werknemerschap van Veldhoen. Op zeventienjarige leeftijd stapte Wouter het makelaarswereldje binnen bij zijn vader op kantoor. In 1991 wilde zijn vader het kantoor overdragen aan zijn zoon. “Ik heb dat aanbod afgeslagen. Ik ben makelaar, geen ondernemer. Daar was en ben ik nu nog steeds eerlijk in. Als je bepaalde ambities wilt nastreven die je niet in je hebt, kan dat alleen maar teleurstellend zijn. Mijn vader heeft vervolgens het kantoor aan Dick Veldhoen verkocht met mij erbij. Daarmee ben ik een soort betaalde ondernemer geworden zonder ondernemersrisico. Makelaar zijn gaat me goed af. Daardoor heb ik het kantoor succesvol en met plezier kunnen voortzetten en is het door de jaren heen gegroeid. Toen ik ruim 30 jaar geleden officieel als makelaar werd beëdigd, was alles behoorlijk formeel. Je was toen nog net geen notaris. Door de jaren heen is het informeler geworden en daarmee is het voor mij steeds leuker geworden.”

Ethisch kompas
Voor Wouter is de overname door Steef! Makelaars een heel logische. “Onze beide makelaarskantoren zitten op hetzelfde niveau qua profiel. Bovendien heb ik een goede klik met Stephan Bahlman en nog belangrijker ‘we varen onder hetzelfde ethische kompas’ zoals Stephan dat onlangs zo mooi verwoordde. Dat vind ik voor onze klanten ontzettend belangrijk. Zij hebben om bepaalde redenen en waarden Veldhoen & Romeijn hun vertrouwen gegeven. Dat is in deze tijd niet een vanzelfsprekendheid. Dat moet je vooral in de praktijk laten zien. Bij Steef! Makelaars zullen zij die waarden terugvinden.”

Stephan Bahlman en Wouter Romeijn (rechts).

Klantreis
Het lijkt een modewoord, maar Wouter onderstreept het belang van aandacht voor de totale klantreis voor zowel verkoper als koper! “Het hangt van de situatie af, maar je huis verkopen is veelal een emotionele gebeurtenis. Dat geldt ook voor het kopen van een huis. Daarbij komt dat het bij de koop en verkoop van een woning om tegengestelde belangen gaat. Door de huidige gekte op de woningmarkt wordt dat totale proces al snel verstoord door frustraties van kopers en verkopers. Probeer er dan nog maar eens een feestje van te maken. En dat zou het wel moeten zijn. De rol van de makelaar wordt daarin te vaak onderschat. Wij zijn ervoor om frustraties weg te halen en bovenal orde in de chaos te scheppen. Voor zowel verkoper als koper. Vanzelfsprekend staan de belangen van je opdrachtgever, de verkoper, voorop. Maar ik vind het ook mijn taak als makelaar dat ik een potentiële koper goed te woord sta en voorzie van volledige en eerlijke informatie. Ook de koper vertrouwen, tijd en ruimte geven en niet in vijf minuten door een huis heen jagen. Uiteindelijk komt dat ook het belang van de verkoper ten goede. Heel eerlijk: die koper is weer verkoper over vijf of tien jaar … Deze visie deel ik met Stephan van Steef! Makelaars. Onze klanten draag ik daarom met alle vertrouwen warm over.”

Makkelijk verdiend
Op de vraag dat het huidige sentiment is dat makelaars het maar makkelijk verdienen, is Wouter heel duidelijk. “Die verhalen horen wij regelmatig. Ja, er zullen vast makelaars zijn die het zogenaamd snel verdienen, maar zij leveren dan absoluut niet de toegevoegde waarde die wij bieden. Hoewel er tegenwoordig steeds meer digitaal gaat, staat daartegenover dat er meer regelgeving en administratie is bijgekomen. Wil je het als makelaar goed doen, dan kost een transactie veel meer tijd en administratie dan jaren geleden. Niet in het minst door de huidige krapte op de huizenmarkt. Wij zijn onze dossiers van 20 tot 30 jaar geleden aan het vernietigen. Dat zijn mapjes van gemiddeld één centimeter dik. De dossiers van nu zijn drie tot vier keer zo dik.”

Aangesloten bij
In 2001 verviel de bescherming van het beroep makelaar. Wouter kijkt daar met gemengde gevoelens naar. “Na het loslaten van de beschermde titel kwam er veel wildgroei. Iedereen die dat wilde kon zich makelaar noemen. En niet iedereen was daarvoor daadwerkelijk opgeleid. Maar met of zonder eed, het belangrijkste is dat je er voor je opdrachtgever bent. Dat verkopers en kopers je blindelings kunnen vertrouwen. Daarbij helpt het als je bent aangesloten bij een organisatie als NVM of VBO. Zo’n lidmaatschap is absoluut geen voorwaarde voor succes, maar biedt kopers en verkopers wel meer zekerheid. De brancheverenigingen hebben het ethisch goed voor elkaar en handhaven op de regelgeving. Daarnaast faciliteren zij jou als makelaar met velerlei tools en ook op juridisch vlak. Dat is uiteindelijk ook winst voor kopers en verkopers.”

Liefde voor vastgoed
Hij mag dan vanaf nu makelaar af zijn, de liefde voor het vak en het vastgoed zit diep. “Ik heb mijn beroep als makelaar altijd met zoveel plezier gedaan. Ik zal het zeker missen. Wat ik nu precies ga doen weet ik nog niet. Ik heb nog niet de tijd gehad om na te denken welke kant ik wil opgaan. Over een week of twee ga ik hier en daar koffiedrinken en eens kijken wat er te doen is in deze maatschappij. Ongetwijfeld zal het vastgoed gerelateerd zijn. Maar wat? Wat past vervolgens het beste bij mij? Daar ga ik rustig over nadenken. Daar heb ik nu de kans en leeftijd nog voor.”

Deel dit bericht via...