ALBLASSERDAM – Waterschap Rivierenland gaat binnenkort de sloten baggeren in de omgeving van Papendrecht, Oud-Alblas en Alblasserdam. “Dat doen we van september 2024 tot half maart 2025. We halen dan het bagger weg dat op de bodem ligt. Hierdoor komt er meer ruimte voor het water. Dat is goed voor de planten en de dieren in het water. En als het hard regent, kan het water sneller wegstromen. Zo voorkomen we wateroverlast,” aldus het Waterschap. Omdat in bagger gevaarlijke stoffen kunnen zitten, wordt de bagger onderzocht door het bedrijf Aquon. Afhankelijk van de uitslag wordt bepaald waar de bagger naartoe gaat.

Het Waterschap meldt: “Soms zitten er schadelijke stoffen in de bagger, zoals PFAS. Dat zijn chemische stoffen die niet in de natuur thuishoren. Ze kunnen slecht zijn voor het milieu en de gezondheid. Bagger met schadelijke stoffen willen we niet op het land. Daarom is het belangrijk te weten of deze stoffen in de bagger zitten of niet. De kwaliteit en de plek van het baggeren bepalen wat we met de bagger doen. Er zijn drie mogelijkheden:

  • De bagger is van goede kwaliteit op de oever  
    In de Waterwet staat dat een eigenaar van grond naast de sloot de bagger op zijn land moet accepteren.
  • De bagger is van goede kwaliteit maar er is te weinig ruimte op de oever 
    Deze bagger voeren we af naar een verwerker of een weilanddepot. Dan voeren we de bagger af naar een weilanddepot. Wat een weilanddepot is, leest u op de webpagina ‘weilanddepot voor tijdelijke opslag bagger’.
  • De bagger is verontreinigd 
    Dan voeren we de bagger af naar een stortplaats of verwerker.”

Via deze link is een grote kaart van de omgeving te downloaden. Daarop is te zien welke sloten en watergangen gebaggerd worden en waar welke baggerdepots komen.

Foto: Waterschap Rivierenland.

Deel dit bericht via...