ALBLASSERDAM – De organisatie van Open Monumentendag op zaterdag 14 september is dit jaar in handen van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard (HVWA). Zij doet dit in samenwerking met het gemeentehuis in Alblasserdam. De activiteiten spelen zich af op het Raadhuisplein in Alblasserdam. Vier leden van de vereniging hebben de taak op zich genomen om een aantrekkelijk programma samen te stellen.

Initiator van het geheel is Wouter de Jong, een van de jongste leden van de vereniging. Samen met Ida Vreeman, Arie den Boer en Ria Scholten vormt hij de gelegenheidscommissie die al een aantal maanden bezig is met het vorm geven aan alle plannen. “We waren het er snel over eens dat de activiteiten op het Raadhuisplein moeten plaatsvinden”, vertelt Wouter. “Het thema van dit jaar is ‘Routes, Netwerken en Verbindingen’. Het werd voor ons al snel duidelijk dat vervoer hierbij een belangrijke rol speelt en daarom besloten we om historische voertuigen op het Raadhuisplein te plaatsen.”

Vervolgens vertellen de commissieleden hoe het dagprogramma eruit ziet. “De officiële opening wordt om 10:00 uur verricht door burgemeester Jan Willem Boersma. Op dat tijdstip hebben de deelnemers zich al verzameld op het plein. Jan van Asperen is er met twee klassieke boerenwagens, Arie Hoefnagel komt met drie oldtimers naar Alblasserdam, De Haan is met twee klassiekers aanwezig en Bochanen is vertegenwoordigd met twee klassieke auto’s en een motor.”

Direct na de opening geeft de burgemeester een rondleiding door het gemeentehuis. Hiervoor dienen belangstellenden zich van tevoren aan te melden via [email protected]. De fotostudio biedt iedereen die het leuk vindt de kans om in oude streekkleding op de foto te gaan. Achtergrond voor het klassieke plaatje is een prachtige foto van de Kerkstraat in vroegere tijden. De fotostudio is geopend van 10:00 tot 11:30 uur en van 13:00 tot 14.30 uur. “Het is mooi dat we de klassieke (over)kleding te leen hebben gekregen van Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam”, vertelt Wouter.

Op het plein staat ook de ijskar van Arthur Tuytel waar kinderen een gratis ijsje mogen ophalen. Bij de kraam van de HVWA wordt Oudhollands snoep uitgedeeld en is uiteraard informatie over de vereniging verkrijgbaar. Van 11.30 tot 12:00 verzorgen Bert de Vaal en Arie den Boer in de raadszaal in het gemeentehuis een lezing met de titel ‘Van roeiboot tot veerpont’. De toegang is gratis.

“We hopen van harte dat veel mensen de weg naar het Raadhuisplein weten te vinden”, laat het viertal tot besluit weten. “Als reminder krijgen veel huishoudens een dezer dagen een flyer in de bus waarop het hele programma vermeld staat.”

Foto-onderschrift: De commissie bestaat uit (v.l.n.r.) Arie den Boer, Ria Scholten, Wouter de Jong en Ida Vreeman.

 

Deel dit bericht via...