ALBLASSERDAM – Tijdens de behandeling van de perspectiefnota leek het er (op papier) even op dat het schoolzwemmen bij basisscholen Het Kompas het ’t Nokkenwiel (Maasplein) in Alblasserdam in gevaar zou komen en daarmee, vanuit solidariteitsoogpunt, ook bij andere scholen in Alblasserdam. Het Alblasserdamse college van burgemeester en wethouders stelde namelijk voor om het busvervoer naar het zwembad vanaf 2025 niet meer te betalen in verband met gemeentelijk bezuinigingen. Daarmee zou jaarlijks 13.000 euro worden bespaard. Deze week is er een oplossing bedacht: de Beheer Stichting Sport Alblasserdam (BSSA), waar zwembad Blokweer onder valt, gaat het busvervoer van de scholen naar het zwembad financieren.

Busvervoer
In de perspectiefnota van de gemeente stond: “Kinderen vanuit deze twee locaties zullen dan op eigen vervoer naar het zwembad moeten reizen, of inwoners of het onderwijs moeten met een alternatieve vorm van financiering zelf het busvervoer organiseren. De mogelijkheid bestaat dat deze scholen niet meer gebruik zullen maken van het schoolzwemmen.”

Geen goede keuze, geen gelijke kansen
Nadat de basisscholen in Alblasserdam kennis hadden genomen van het voornemen om te bezuinigen, schreven zij gezamenlijk een brief aan de gemeente en wethouder Margreet de Deugd. In de brief namens de 6 basisscholen stond: “De directeuren van de gezamenlijke basisscholen van Alblasserdam vinden het belangrijk dat alle kinderen van alle scholen gebruik kunnen maken van de zwemlessen. Ongeacht of de school nu dicht bij het zwembad staat of wat verder af. De gemeente heeft als voorstel in het kader van de bezuinigingsopdracht het zwemvervoer ter discussie gesteld. Dit vinden wij geen goede keuze. Dit biedt kinderen binnen de gemeente Alblasserdam geen gelijke kansen.”

Einde aan schoolzwemmen in Alblasserdam?
Verder schreven de schooldirecteuren: “Tijdens ons overleg werd gesteld dat als het zwemvervoer stopt, dat voor de scholen die nu gebruikmaken van het zwemvervoer, ook de zwemlessen stoppen. Vervoer met ouders of op eigen kosten organiseren is geen optie. Dit betekent het einde van zwemlessen die in Alblasserdam zo gekoesterd worden. Op dat moment overwegen meer scholen te stoppen met de zwemlessen. Deze scholen zijn solidair aan de scholen die het zwemonderwijs niet meer kunnen aanbieden. Het zwemonderwijs is voor alle kinderen van Alblasserdam!”

13.000 euro
De kans dat het resultaat zou zijn dat men in Alblasserdam inderdaad het schoolzwemmen dan maar af zou schaffen, was vrij klein, omdat alle politieke partijen, het college van B&W, de scholen en het zwembad herhaaldelijk al hebben aangegeven schoolzwemmen van groot belang te vinden in Alblasserdam. Toch moest er ergens 13.000 euro vandaan komen en dat is nu geregeld via de Beheer Stichting Sport Alblasserdam (BSSA) die de kosten voor het vervoer van en naar school op zich gaat nemen.

Belangrijk
Lykele Bokhorst, voorzitter van de BSSA: “We wonen in een waterrijk gebied. Goed leren zwemmen op jonge leeftijd is gewoon hartstikke belangrijk. Schoolzwemmen draagt daar wezenlijk aan bij. Jaarlijks nemen ruim 250 kinderen daaraan deel en wij vinden dat het dan niet mag uitmaken dat jouw school niet op loopafstand ligt van het zwembad. Daarom komen we met deze oplossing.”

Opgelucht
Wethouder Margreet de Deugd is opgelucht met deze uitkomst: “Ik ben ontzettend blij dat het schoolzwemmen voor alle kinderen kan doorgaan. Fantastisch dat de BSSA een oplossing heeft kunnen vinden om het vervoer te kunnen financieren.”

Blij verrast
In een persbericht meldt de gemeente Alblasserdam: “De directeuren van basisscholen het Kompas en ’t Nokkenwiel geven aan dat alle basisscholen van Alblasserdam het schoolzwemmen heel belangrijk vinden. Ze zijn blij verrast dat er zo snel een oplossing is gevonden.”

Verantwoording
De jaarlijkse investering van die 13.000 euro, past binnen de huidige begroting van de BSSA. De stichting had onder meer op ‘energie’ een meevaller en men heeft een gunstig energiecontract af kunnen sluiten. De BSSA is een zelfstandige stichting, maar is via een jaarlijkse subsidie van bijna 500.000 euro wel deels afhankelijk van de gemeente Alblasserdam. Het feit dat het vervoer van het schoolzwemmen nu binnen de begroting van de BSSA valt en niet binnen de gemeentelijke begroting, is in het voordeel van de scholen. Zij hoeven nu niet meer jaarlijks te vrezen dat het vervoer in het kader van bezuinigingen ‘weggeschaafd’ wordt. En de BSSA hoeft de energiemeevaller niet terug te storten in de algemene reserve bij de gemeente, waarmee het geld is geïnvesteerd in schoolzwemmen.

Schoolzwemmen in Alblasserdam
In Alblasserdam maken alle zes de basisscholen gebruik van schoolzwemmen. De gemeente Alblasserdam vindt schoolzwemmen zo belangrijk dat de gemeente hier jaarlijks voor betaalt. In veel gemeenten in Nederland vindt schoolzwemmen niet meer plaats.

Van links naar rechts: Harmen den Boer (directeur Het Kompas), Dennis Batenburg (manager Sportcentrum Blokweer), Lonneke van den Anker (directeur ’t Nokkenwiel), Margreet de Deugd (wethouder sociaal domein)

Deel dit bericht via...