Michael van der Plaat (links) met Ramon Pardo in 2015.

ALBLASSERDAM / DEN HAAG – Michael van der Plaat is deze week op 36-jarige leeftijd overleden. Van der Plaat was ruim zes jaar lang raadslid voor D66 in Alblasserdam en was tevens fervent lid van onder meer zwem -en poloclub Wiekslag en de Reddingsbrigade in Alblasserdam. Enkele jaren geleden verhuisde Michael naar Den Haag, maar bleef op afstand betrokken bij het Damdorp. Een maand geleden kreeg hij te horen dat hij een tumor in zijn hoofd had. Een paar dagen na dit nieuws kreeg hij te horen dat de tumor via hersenvocht ook verspreid was naar andere delen van de hersenen, waardoor bestralen geen zin meer zou hebben.

Vreselijk oneerlijke realiteit
“Beter kan ik in de resterende tijd met redelijke gezondheid doen wat ik wil. Het gaat daarbij niet meer om een jaar, eerder om weken tot enkele maanden. Het is weer een mokerslag en het komt zo erg dichtbij. Tegelijkertijd is het ook de vreselijk oneerlijke realiteit. Ik ga komende tijd vooral proberen activiteiten te ondernemen die ik nog wil met familie en vrienden en hoop op een redelijk verloop voor zo lang mogelijke tijd,” zo liet Michael in juli 2024 weten.

Getrouwd
In de afgelopen weken heeft Van der Plaat nog een aantal van die mooie momenten mogen beleven met zijn gezin. Zo trouwde hij vorige maand, in het bijzijn van zijn dochtertje Rozemarijn, met zijn vriendin Frederieke Hegger. Op de bruiloft was, dankzij de stichting No Guts, No Glory, zangeres Trijntje Oosterhuis aanwezig. Na afloop meldde zijn vrouw Frederieke: “Ondanks het grote verdriet hebben wij een van de mooiste dagen van ons leven gehad en Trijntje speelde daar een belangrijke rol in. Het was zó mooi: die nummers, onze vrienden en familie bij elkaar. Onvergetelijk. Iedereen was diep geraakt door Trijntjes optreden. Omdat het op film is opgenomen is het ook een waardevolle herinnering voor Rozemarijn, ons dochtertje van bijna 3. Heel veel dank aan de stichting, aan Trijntje en haar man Alvin.”

D66 Alblasserdam
In 2009 stond Michael van der Plaat, samen met een aantal partijgenoten aan de basis van de heroprichting van de lokale afdeling van D66 Alblasserdam. Dat heeft ertoe geleid dat hij van 2010 tot 2016 zesenhalf jaar gemeenteraadslid voor D66 is geweest in Alblasserdam, waarbij de partij de grootste oppositiefractie werd. Van der Plaat zat in die tijd samen in de raad met Ramon Pardo.

Verhuizing
In 2016 besloot Michael naar Den Haag te verhuizen in verband met zijn werk bij het Ministerie van Economische Zaken. Hij was het heen en weer rijden tussen Alblasserdam en Den Haag zat. “En als je naar een andere gemeente verhuist, dan waar je in de raad zit, dan moet je wettelijk gezien stoppen met het raadswerk. Daarbij vind ik dat je jezelf honderd procent moet inzetten als je gekozen bent als volksvertegenwoordiger en ik kom tot de conclusie dat ik er nu niet meer voldoende aan toe kom. Ik vind dat je dan zo verantwoordelijk moet zijn om tot de conclusie te komen dat het verstandig is om te stoppen,” aldus Van der Plaat in 2016.

Lovende woorden
Bij zijn vertrek in 2016 sprak Peter Kooiman namens het afdelingsbestuur van D66 Alblasserdam lovende woorden over Michael: “Het bestuur van D66 betreurt het in hoge mate dat een veelbelovend en jong raadslid de fractie van D66 Alblasserdam verlaat. Michael was amper 22 jaar toen hij deel ging uitmaken van de fractie en had en heeft een enorme drive. Een dossiervreter, voor niemand bang en wist snel, ondanks zijn jonge leeftijd, een plaats te veroveren in de Alblasserdamse politiek. Het bestuur is trots op zo’n veelbelovend politicus.”

‘Het was mijn maatje’
Michael van der Plaat trok, zeker bij de start van D66 Alblasserdam, veel op met D66’er Ramon Pardo. Samen zaten zijn jarenlang voor D66 in de Alblasserdamse gemeenteraad. Pardo is diep geraakt door het overlijden en laat desgevraagd (en op persoonlijke titel) weten Michael ontzettend te gaan missen. “Michael is iemand die veel inhoud uit zijn leven heeft gehaald. Hij heeft er niet over getwijfeld om zijn dromen waar te maken. Ondanks dat hij maar 36 jaar is geworden, heeft hij een rijk en waardevol leven gehad met veel mensen in zijn omgeving waar hij impact op heeft gehad. Michael was mijn maatje. En zeker bij alles wat we in de eerste zes jaar in de raad hebben gedaan. Ik ga hem erg missen.”

Woensdag minuut stilte bij Oude Torenbrug
Michael heeft zich onder meer ook jarenlang ingezet voor zwem -en waterpoloclub Wiekslag in Alblasserdam. Woensdag 28 augustus houdt de club een ‘kroostocht’ waarbij de leden van Oud-Alblas naar Alblasserdam zwemmen. Ter hoogte van de Oude Torenbrug zullen de deelnemers een minuut stilte houden in verband met het overlijden van ’trouw Wiekslaglid’ Michael van der Plaat.

 

 

Michael in het midden. De Alblasserdamse fractie van de D66 overhandigde in 2012 een boekwerk, waarin enkele ideeën worden aangedragen om de dijkproblematiek in het Damdorp wellicht (deels) kunnen verhelpen. De D66’ers boden het boek aan op de Dam in Alblasserdam aan Henk Stout en Bea Koop van de Belangengroep Dijk.

 

D66-raadsleden Michael van der Plaat (rechts) en Ramon Pardo tijdens een gemeenteraadsvergadering in 2012. Hij zette zich onder meer in voor de sportclubs in Alblasserdam, voor behoud van groen in het dorp en voor betere luchtkwaliteit. Daarnaast verzette hij zich tegen de conservatieve standpunten in de raad op thema’s als zondagsrust en het uitspreken van een ambtsgebed tijdens een raadsvergadering. Volgens Van der Plaat was het niet de rol van de overheid om een levensovertuiging te verkondigen. Hij zag veel meer in een moment van stilte, zodat een ieder dit op een eigen manier invulling kon geven.

 

Deel dit bericht via...