ALBLASSERDAM – Burgemeester en wethouders van Alblasserdam zijn niet voornemens om de organisator van het Lammetjeswielfestival te vragen om eerder te stoppen. De SGP had het college gevraagd dit te doen. “Zoals u onze partij kent betreuren wij het dat bij een evenement als het Lammetjeswielfestival pas om 1:00 uur op zondagochtend de muziek uit gaat, en om 2:00 uur het evenement eindigt. Dit gaat ten koste van de zondagsrust. Is het college bereid een oproep te doen bij de organisator om eerder te stoppen en daarmee rekening te houden met dat deel van onze inwoners dat grote waarde hecht aan de zondag als rustdag?,” zo vroeg de partij aan het college.

Het college van B&W meldt in een raadsinformatiebrief: “Hoewel wij uw standpunt en de waarde die u hecht aan het naleven van de zondagsrust respecteren, is het college niet voornemens om een beroep te doen op de organisator om eerder te stoppen. Daarbij houden wij rekening met meerdere belangen, zoals die van onze inwoners die het evenement bezoeken, het gering aantal evenementen dat (deels) op zondag plaatsvindt en de eindtijd die wij afgelopen jaren bij dit evenement gehanteerd hebben. Ook hebben wij bij deze overweging betrokken dat dit festival 1 keer per jaar plaatsvindt en dat het, zoals het er nu naar uit ziet, de laatste keer is dat dit festival georganiseerd wordt.”

Het Lammetjeswielfestival vindt dit jaar op 20 en 21 september 2024 plaats op het Zuiderstek in Alblasserdam.

Verder had de SGP gevraagd om een duidelijk meldpunt te publiceren op de website van de gemeente, zodat er voor omwonenden direct contact mogelijk is als er geluidshinder wordt ervaren van muziek en horeca. Verder stelt de SGP dat er Alblasserdammers zijn die niet kunnen genieten van de ‘soms enorme decibellen’ tijdens grote muziekevenementen, tuinfeesten of feesten in en rond horecagelegenheden. De partij wil weten of het college daar begrip voor heeft en op welke manier dat dan tot uiting komt. Tot slot wilde de partij weten hoe de gemeente de impact van (muziek/horeca)evenementen op de leefbaarheid in de buurt evalueert en of daar ook omwonenden bij worden betrokken.

Het college antwoordt op deze vragen dat er op de site van de gemeente Alblasserdam een duidelijkere verwijzing komt naar het meldpunt van de Omgevingsdienst, waar mensen terecht kunnen met klachten over geluidsoverlast. Op de vragen over het begrip en de evaluatie meldt het college van burgemeester en wethouders: “Wij zijn ons bewust dat evenementen in zekere mate overlast voor omwonenden met zich mee kunnen brengen. Derhalve worden er op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening vergunningsvoorschriften opgenomen om de overlast voor omwonenden te beperken. De verplichting tot het informeren van omwonenden door de vergunninghouder/organisator wordt ook als vergunningsvoorschrift opgenomen. Omwonenden die geluidsoverlast ervaren kunnen hier melding van doen op de reeds in de eerdere memo beschreven wijze. Om tegen aanzienlijke geluidsoverlast op te kunnen treden is het daarbij wel noodzakelijk dat we die meldingen ontvangen. Standaard vinden er multidisciplinaire evaluaties plaats na evenementen met categorie B of hoger. De eventueel ervaren overlast komt als onderwerp aan de orde tijdens de deze evaluatie. Het aantal meldingen van bewoners en de ervaring van de aanwezige diensten vormen de input voor de evaluatie. Bewoners worden niet direct betrokken bij deze evaluaties.”

Deel dit bericht via...