ALBLASSERDAM – Het was zaterdagochtend 17 augustus 2024 een bijzonder gezicht in Alblasserdam: een caravan op de weg, voortgetrokken door twee fjordenpaarden. Het waren Toon Maandonks en Carina Martens uit België. Zij zijn met hun ‘horsavan’ op vakantie en trekken onder meer door Nederland, België en Frankrijk met hun bijzondere vervoersmiddel. In de nacht van vrijdag op zaterdag stonden ze bij de stal van familie Smit aan de Blokweerschekade in Alblasserdam, ter hoogte van het Kinderdijkse molengebied.

Zaterdagochtend rond 07.00 uur was alles klaar voor vertrek en reed het Belgische echtpaar via de Molenkade, de West-Kinderdijk en de Dam richting de Brug over de Noord naar Hendrik-Ido-Ambacht. Vanaf daar werd koers gezet richting Rhoon waar de twee hun volgende overnachting hebben.

Kinderdijk
De gepensioneerde Toon (70) en Carina (65) weten vooraf niet waar ze terechtkomen. Via Facebook plaatst Carina berichtjes, waarin gemeld wordt dat men tussen die en die plaats op zoek is naar een slaapplek. En dat komt altijd weer goed. In Alblasserdam reageerde Annelies Smit op de oproep, waarna de twee hartelijk ontvangen werden nabij het Werelderfgoed Kinderdijk. In de ochtend kregen Toon en Carina van Annelies nog een uitgeleide tot over de Brug over de Noord, in verband met het snelheidsverschil op die weg. De paarden lopen namelijk ongeveer zes kilometer per uur en de auto’s op de N915 gaan tachtig kilometer per uur.

In oktober thuis
Toon en Carina besloten enkele jaren geleden voor langere tijd te reizen. Eerder deden ze dat al in hun eigen land België en later ook in Frankrijk en Nederland. De twee vertrokken twee maanden geleden en hopen rond oktober weer thuis te zijn. In het totaal leggen ze, samen met hun twee fjorden, ongeveer 2.300 kilometer af en rijden ze tot aan Groningen. Onderweg worden ze steeds vaker herkend, want ze vallen zó op, dat ze al regelmatig het plaatselijke, regionale en landelijke nieuws hebben gehaald.

Volgen
De twee zijn te volgen via deze Facebookpagina. De pagina heet ‘Met De Vier Voetters Door Nederland En Belgie Frankrijk’.

Deel dit bericht via...