ALBLASSERDAM – Burgemeester Jan-Willem Boersma heeft woensdag 24 juli 2024 Tabakspeciaalzaak Wiesbrock geopend op de Dam in Alblasserdam. Dit gebeurde met het doorknippen van een lint, dat werd beetgehouden door de eigenaar Lies en Carl Wiesbrock. Voorafgaand aan het ‘knipmoment’ hielden de burgemeester en Lies een korte toespraak. Lies vertelde hoe de vernieuwde winkel tot in de kleinste details is getekend, uitgemeten en ingericht. Over elke centimeter ruimte in de zaak is nagedacht. “Ondanks dat wij versleten zijn en spierpijn hebben, zijn we enorm trots,” vertelde Lies in haar toespraak waarin zij alle helpers bedankte voor hun inzet.

Bombardement meegemaakt
Burgemeester Boersma vertelde: “Alblasserdam heeft bedrijven en winkels die al heel lang bestaan. Ook deze winkel bestaat al lang en heeft het bombardement van 11 mei 1940 meegemaakt. Jarenlang was de onlangs overleden Arend de Jong eigenaar van de winkel. In 2015 hebben jullie de tabakszaak overgenomen. Ik vind het mooi om te zien dat deze zaak daarmee al jaren een onderdeel is van Alblasserdam. En nu maken jullie weer een mooie stap met de verbouwing van de winkel en de ontwikkeling naar een speciaalzaak. En wat mooi ook om de heropening vandaag te doen, op de dag van de Paardenmarkt. Een evenement met een lange traditie, waaraan ook veel ondernemers en winkeliers meedoen.”

Consequenties regelgeving
Boersma vervolgde: “Roken wordt steeds meer ontmoedigd en daarmee worden de regels voor de verkoop van tabakswaren steeds strenger. Vanaf volgend jaar komt er een vergunningplicht op speciaalzaken en de verkoop van tabak en elektronische dampwaren wordt aan strengere regels gebonden. Jullie spelen daarop in door je te specialiseren. En dat heeft de consequentie dat jullie geen tijdschriften, kaarten, cadeautjes en gasflessen meer mogen verkopen. Dat is een keuze die van lef getuigd. En dat past eigenlijk wel bij Alblasserdamse ondernemers. Als de wereld verandert, verander je als ondernemer mee. Niet bij de pakken neerzitten, maar ontwikkelen en nieuwe wegen inslaan.”

Blijven genieten
De burgervader sloot af met: “Veel mensen stoppen met roken en dat is vanuit gezondheid goed. Toch willen mensen blijven genieten en af en toe een goede sigaar kan daar een bijdrage aan leveren. Een ‘Walk in humidor is denk daarom een mooie toevoeging. Ik ben heel benieuwd welke speciale sigaren daarin te vinden zijn. Ik ben ooit gestopt met het roken van sigaren vanwege de gezondheid van een van mijn kinderen. Maar ik kan u vertellen dat ik af en toe nog wel een lekkere sigaar mis. Ik wens jullie een hele goede tijd toe. Veel succes met jullie mooie speciaalzaak, veel klandizie gewenst en ook veel mooie gesprekken en contacten met jullie klanten.”

Geen pakketjes, cadeautjes en gas meer
In de winkel worden vanaf nu alleen nog rookwaren, rookaccessoires, loten en dagbladen verkocht. Er is dus geen PostNL-punt meer en er worden geen gasflessen en cadeautjes meer verkocht. Verder heeft de winkel een zogenoemde klimaatkamer, die ook wel een walk-in humidor wordt genoemd. In deze kamer worden longfillers (sigaren) aangeboden, die op de juiste temperatuur en bij een goede luchtvochtigheid worden bewaard.

Niet meer naar binnen kijken
In de nieuwe zaak is nauwelijks nog iets van de oude zaak te herkennen. Alles is aangepakt. Ook de buitenkant van de winkel is anders. Zo kun je niet meer de winkel in kijken. Eén van de voorwaarden vanuit de overheid is namelijk dat tabaksproducten en aanverwante producten niet meer van buitenaf te zien mogen zijn.

Trots op klimaatkamer
Lies is trots op de klimaatkamer in de winkel, waarin tien meter aan longfiller-sigaren, afkomstig uit onder meer Cuba, Brazilië, Sumatra en de Dominicaanse Republiek liggen. De relatieve luchtvochtigheid in de klimaatkamer is constant tussen de 72 en 80 procent en de temperatuur is daar tussen de 18 en 20 graden. Dit zijn de beste omstandigheden voor sigaren.

Deel dit bericht via...