ALBLASSERDAM – Afgelopen zaterdag vond op de wielerbaan Keizerslanden in Deventer de zevende editie van het Ultrafestival Deventer plaats. Naast de hoofdafstand van 24 uur waren er wedstrijden van 12, 6, 3 en 1 uur, waarbij atleten zo veel mogelijk rondes van 1289 meter moesten lopen. Tijdens de 6 uurs wedstrijd heeft Van der Lugt het Nederlandse Record (88.739km), die hij twee weken geleden verbrak, opnieuw verbroken naar 90,016 kilometer. Het eerdere record stond sinds 1996 op naam van Wim Epskamp.

Alblasserdammer Leendert van der Lugt liep vanaf de start samen met zijn trainingsmaat Hans de Frel aan kop. Ze werden geflankeerd door Paul Musegaas, de Nederlands recordhouder op de 24 uur. De spanning was aanwezig want de vraag was of Van der Lugt het Nederlands record opnieuw zou kunnen breken en of hij de magische 90km zou kunnen halen.

Musegaas had moeite om zijn voeding binnen te houden en moest opgeven. De Frel liep twee uur met Van der Lugt mee, om zo te kijken wat er mogelijk zou zijn bij zijn allereerste ultramarathon. Van der Lugt was tot zijn eigen verbazing op weg naar een nieuw Nerlands Record. Hij vroeg de organisatie naar het 90 kilometer punt, waarna hij daar stopte. Zo kon hij nog even genieten van het nieuwe record en in de resterende minuten het publiek bedanken.

Na het klinken van de eind-toeter vernam Van der Lugt dat zijn trainingsmaat De Frel bij zijn debuut een mega prestatie had geleverd: 80,849 kilometer! Dit is de tweede jaar-prestatie van Nederlandse hardlopers! Beiden waren door het dolle heen. De Frel kon zijn emoties niet langer de baas, pinkte een traantje weg en zei: “Dat ik dit kan lopen bij mijn allereerste ultra, is niet te geloven. Hiermee ben ik tweede beste Nederlander van het jaar op een 6 uurs wedstrijd. En dan sta ik ook nog met mijn maat Leen op het podium waarmee ik vele uren train.”

De Frel, haalde even diep adem en sloot af met een mooie oproep: “Ik hoop dat onze prestaties kunnen bijdragen als inspiratie voor andere lopers aan de groei en populariteit van het (ultralopen) in Nederland. Ik hoop dat deze prestaties anderen motiveren om hun eigen grenzen te verleggen en doelen na te streven.”

Tijdens de 12 uurs wedstrijd liep gelouterd ultraloper Gerben Oevermans een mega prestatie van 118,187 kilometer en werd daarmee derde. De Alblasserdammer is met name bekend van zijn prestatie waarmee hij hardlopend het Pieterpad liep voor het goede doel. Oevermans klokte in 2020 de snelste tijd ooit om het volledige Pieterpad te lopen. Hij haalde daarmee ruim 28.000 euro op voor Stichting Compassion.

 

Deel dit bericht via...