Zakelijke bijdrage
Het hebben van een eigen zeilboot is de ultieme manier om zomers nieuwe plekjes te ontdekken. Heerlijk varen over het water, terwijl je geniet van het mooie weer. Bovendien is het zeilen ook een erg leuke bezigheid om te doen in je vrije tijd. Wil je ook een eigen zeilboot aanschaffen? Dan komen er wel een aantal kosten bij kijken. De kosten van een zeilboot zetten we hieronder voor je op een rij.

  1. Aanschafkosten

Het eerste waar je mee te maken gaat krijgen bij het aanschaffen van een zeilboot, zijn natuurlijk de aanschafkosten. Deze kosten zijn afhankelijk van het type boot, de lengte, uitrusting en accessoires.

Gemiddelde prijzen van een zeilboot

  • Kleine zeilboten (tot 7 meter) koop je nieuw tussen de €10.000 – €30.000 en tweedehands tussen de €2.000 – €15.000.
  • Middelgrote zeilboten (7 tot 12 meter) koop je nieuw tussen de €30.000 – €150.000. Een tweedehands middelgrote zeilboot heb je voor €15.000 tot €80.000.
  • Grote zeilboten (12 meter en langer) heb je vanaf €150.000 – €500.000 of nog meer. Tweedehands ben je voordeliger uit met prijzen tussen de €80.000 tot €300.000.

Er is altijd wel een zeilboot passend bij jouw wensen en budget.

  1. Brandstof

Een zeilboot moet ook gevuld worden met brandstof. Mocht er niet genoeg wind staan, dan kan de zeilboot ook zijn motor het werk laten doen. Zorg er dan ook voor dat je rekening houdt met de kosten van de brandstof die je kwijt gaat zijn.

  1. Verzekering

Als je eenmaal een zeilboot op het oog hebt en deze hebt aangeschaft, dan is het belangrijk om je zeilboot goed te verzekeren. Het is overigens niet verplicht in Nederland om je boot te verzekeren, maar slim is het wel.

De kosten van deze verzekering zijn afhankelijk van een aantal punten, zoals de boot, motor, de gekozen dekking en het vaargebied. Wel kun je de kosten van de premie verlagen door je eigen risico te verhogen. Houd er dan wel rekening mee dat je eerst je eigen risico moet betalen bij schade.

  1. Onderhoud en reparaties

Je moet natuurlijk ook rekening houden met de onderhoudskosten en eventuele kosten voor reparaties die bij een zeilboot komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan het checken van de zeilen en de motor. Ook is het natuurlijk belangrijk om de buiten- en binnenkant van de boot netjes te houden door het regelmatig schoon te maken. Je wil natuurlijk wel dat jouw boot veilig is én er spic en span uitziet.

  1. Ligplaats en opslag

Jouw zeilboot moet natuurlijk ook ergens liggen als je er niet mee aan het zeilen bent. Ook hier zitten kosten aan verbonden. Het verschilt per plek hoeveel je hiervoor moet betalen.

Zoek je een ligplaats voor je zeilboot in (de buurt van) Alblasserdam? Er zijn in Alblasserdam genoeg jachthavens te vinden. Kijk in de Jachthavengids om erachter te komen welke jachthaven er bij jou in de buurt zit. Het is ook belangrijk om rekening te houden met een eventuele vergunning die je hiervoor moet aanvragen.

  1. Transportkosten

Als je een zeilboot hebt gekocht, moet de zeilboot natuurlijk wel in het water komen op de plek waar jij dat wil. Het is in dat geval goed om rekening te houden met deze transportkosten. Wellicht heb je zelf een aanhanger waar de boot op kan of moet je er eentje huren. En misschien is de boot wel te groot voor de aanhanger; in dat geval moet je een ander vervoermiddel regelen zoals een vrachtwagen.

  1. Vaarbewijs

Als je een eigen zeilboot hebt gekocht, dan is dat natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar het is wel goed om te kijken of je alles hebt wat je nodig hebt. Zo moet je een vaarbewijs halen, mocht je op pad willen gaan met je boot. Met een vaarbewijs mag je in zwaardere boten varen, weet je de regels een stuk beter en kun je veilig gaan beginnen met zeilen.

Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je het niet snapt, of dat je de boot niet kunt besturen. Met een vaarbewijs gaat alles een stuk gemakkelijker en ben je binnen no time te vinden op de binnenlandse óf buitenlandse wateren. Leer snel de theorie en laat zien dat je het allemaal onder de knie hebt.

 

Deel dit bericht via...