NIEUW-LEKKERLAND – De Lekdijk tussen Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland gaat komende maand dicht in verband met noodreparaties aan het asfalt. Dit houdt in dat verkeer kilometers ver om moet rijden via Alblasserdam, Kinderdijk en Oud-Alblas. (blauwe lijn op de kaart). Deze week zijn er borden langs de dijk geplaatst met de aankondiging dat de Lekdijk van 19 juli tot en met 23 juli 2024 wordt afgesloten. Op de site van Melvin, waar wegwerkzaamheden aangekondigd worden, is te lezen dat er onderhoudswerkzaamheden aan het asfalt gaan plaatsvinden.

“Tijdens de werkzaamheden wordt het verkeer omgeleid via Route D & E. Op 18 en 19 juli wordt er gefreesd. Tijdens deze werkzaamheden kunnen de hulpdiensten bij PRIO 1 passeren. Op 20 tot en met 24 juli wordt geasfalteerd. Tijdens deze werkzaamheden kunnen de hulpdiensten bij PRIO 1 er niet langs. Tijdens de periode 18-24 juli kunnen de bussen er niet langs. De werkzaamheden zijn tussen 07:00 en 18:00. Na werktijd kan de weg door iedereen gebruikt worden,” zo is te lezen in de toelichting op de site van Melvin.

De komende zomer worden er langs de hele Lekdijk noodreparaties uitgevoerd, omdat er scheuren in het asfalt van de dijk zitten. Ook wordt onderzocht of deze scheuren te koppelen zijn aan de dijkverzwaring die enkele jaren geleden heeft plaatsgevonden. “We verwachten in de zomer van 2024 de resultaten van dit onderzoek te hebben. De resultaten van dit onderzoek worden ook meegenomen in het definitief oordeel op het functioneren van de Lekdijk. Vooruitlopend op de resultaten van dit onderzoek zullen we in de zomer van 2024 reparaties aan het wegdek uitvoeren, zodanig dat de rijweg veilig blijft. Dit betreffen zogenoemde noodreparaties. Op basis van de uitkomsten van de lopende onderzoeken zal in het najaar van 2024 een plan van aanpak worden gemaakt voor de meer definitieve herstelmaatregelen,” meldde het college van Dijkgraaf en Heemraden onlangs in een memo aan de Commissie Waterveiligheid van Waterschap Rivierenland.

Dat de reparaties van de scheuren in de dijk nu uitgevoerd gaan worden, vindt Bas de Groot (SGP / CU) wel erg toevallig, zo bleek eerder deze maand tijdens de vergadering Commissie Waterveiligheid van Waterschap Rivierenland. De Groot merkte op dat hij zich niet aan de indruk kon onttrekken dat de reparaties, waar al veel langer om is gevraagd, nu wel uitgevoerd kunnen worden omdat de Tour de France Femmes in augustus door de regio rijdt.

De Groot zei: “Persoonlijk vind ik het heel erg jammer dat ik meerdere keren gevraagd heb naar de fietsveiligheid op de weg en ik zie tot mijn verbazing dat de scheuren pas deze zomer gerepareerd worden. Daar wil ik mijn teleurstelling over uitspreken. Ik kan mij niet aan de gedachte onttrekken dat het opknappen van de dijk te maken heeft met de Tour de France Femmes die op 13 augustus langskomt. We hebben meerdere keren gevraagd om er aandacht voor te hebben en ik vind het echt jammer dat dat niet opgepakt is, want het gaat om de fietsveiligheid van de inwoners.”

Heemraad Henk van ’t Pad antwoordde: “Het herstel van asfalt staat hoog op agenda. We houden de veiligheid in de gaten, want daar zijn we als wegbeheerder verantwoordelijk voor. We zijn nu aan het kijken wat de oorzaak precies is van de scheuringen. En de aannemer gaat het oplossen. Dat duurt gewoon even. Sneller dan dit kan gewoon niet.”

Deel dit bericht via...