ALBLASSERDAM – Deze week vinden er werkzaamheden plaats aan de fonteinbakken langs de Van Eesterensingel in Alblasserdam. Ook is te zien dat de systemen voor de fonteinen uit de bakken zijn gehaald. Het idee zou zijn om onderin de bakken drainage te maken en lavasteentjes te storten en bovenin grond, zodat er plantenbakken van gemaakt kunnen worden. Navraag bij de gemeente Alblasserdam leert dat het nog niet zover niet is. Een woordvoerster laat weten dat er wordt onderzocht wat men er mee wil en dat verschillende opties worden bekeken.

“De pompen van de fonteinen op de Van Eesterensingel gaan richting einde levensduur. Daarom onderzoeken we wat we ermee willen en daarbij bekijken we verschillende opties. Er is echter nog geen besluit genomen en ook over kosten is nog niets bekend. Zodra we meer weten, delen we dat met omwonenden en belanghebbenden en via onze gebruikelijke kanalen,” aldus een communicatieadviseur Linda Vermeulen namens het college van B&W van Alblasserdam.

Waarom de fonteinen eruit zijn gehaald en waarom er werkzaamheden aan de waterbakken plaatsvinden, is niet bekend.

Gerenoveerd in 2017
In 2017 werden de fonteinen voor 29.000 euro gerenoveerd. De installatie van de fonteinen werd vervangen. De fonteinen, in de waterbakken die in 2000 werden aangelegd, waren aan reguliere vervanging toe. Een woordvoerster van de gemeente meldde toen: “De installatie was op technische levensduur afgeschreven en gaf niet meer het gewenste resultaat. De pompen, de installatie en de leidingen werden vervangen. Verder werd er verlichting bij gemaakt en zijn er maatregelen getroffen om het drijfvuil (plastic en natuurlijk vuil) uit de fonteinkoppen te houden. Met name in de zomermaanden was er veel algengroei. Zwerfvuil gaf het gehele jaar verstoppingsproblemen.” Ter hoogte van Montana was lange tijd sprake van een lekkage. Deze lekkage kwam herhaaldelijk terug en is herhaaldelijk verholpen.

2001
De fonteinen werden in 2001 in gebruik genomen. De opening werd verricht door toenmalig wethouder Peter Zevenbergen die een emmer water van een lat trok, die in de bak met water terecht kwam. Daarna begonnen de verlichte fonteinen te spuiten. Daarmee was de vernieuwde Van Eesterensingel, die voor 3,1 miljoen gulden was opgeknapt, officieel geopend.

Water en kosten
Voordat het Makado winkelcentrum werd gebouwd, was er water van het begin tot het einde van de Van Eesterensingel. Om dat element terug te brengen, ging de gemeenteraad akkoord met het voorstel om de weg bij de Blokweerweg zodanig te verplaatsen, dat er weer sprake was van een aaneengesloten lijn met water. Een deel van de gemeenteraad had 24 jaar geleden wel bezwaar tegen onder meer de waterbakken met fonteinen, vanwege de hoge kosten. “Wethouder Zevenbergen heeft toen moeten praten als Brugman om zoveel mogelijk onderdelen van het plan te behouden. Hij moest bakzeil halen wat betreft de bruggetjes over de singel. De wethouder krijgt toestemming voor één bruggetje, terwijl hij er drie wilde. Even dreigden de fonteinen en verlichting wegbezuinigd te worden, maar zover kwam het niet,” zo is te lezen in een verslag van De Klaroen uit 2001.

Deel dit bericht via...