Advertorial
ALBLASSERDAM – In een splitsecond kan het helemaal misgaan en kan het zijn dat het nodig is om levensreddend te handelen. Emily Slob zorgt er met haar bedrijf EHBO Viva voor dat mensen de juiste handelingen kunnen toepassen op het moment dat het echt misgaat en er bijvoorbeeld gereanimeerd moet worden of de Heimlich-greep moet worden toegepast. Met inmiddels al 11 jaar EHBO-ervaring weet de instructrice welke zaken belangrijk zijn, wat mensen moeilijk vinden en hoe je (kinder) EHBO-kennis goed overdraagt, zodat mensen het in noodsituaties met vertrouwen kunnen toepassen. Met haar cursussen, die niet alleen bij haar bedrijf, maar ook bij mensen thuis gegeven kunnen worden en sinds dit jaar ook online, kunnen mensen uiteindelijk groot verdriet voorkomen.

Stukje peer
Wie 2024 goed en nuttig wil beginnen, zou een kinder-EHBO-cursus kunnen overwegen bij Viva. “Het klinkt bijna zo gewoon, maar een ongeluk zit vaak echt in een klein hoekje. Natuurlijk proberen wie ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen, maar als er toch een noodsituatie ontstaat, is het wel belangrijk dat je weet hoe je moet handelen,” vertelt Emily die zelf moeder is van drie kinderen en al eens levensreddend moest handelen bij haar eigen kind, toen hij zich in een stukje peer verslikte.

Vanaf nu ook online
Nog te vaak hoorde de instructrice van mensen dat ze ‘geen tijd’ hebben voor een drie uur durende EHBO-cursus en daarom is zij dit jaar ook  gestart met een onlinecursus die mensen op hun eigen tijd en eigen tempo kunnen volgen. Emily: “Natuurlijk zie ik ze liever in het echt. Dat is altijd beter, maar als mensen echt geen tijd hebben, zijn ze meer dan welkom om de onlinecursus te doen. Vind je het ook belangrijk kennis te hebben over het redden van (kinder)levens? Niet twijfelen, maar doen!” De cursussen, zowel offline als online, zijn aan te schaffen via www.ehboviva.nl. De onlinecursus is vervolgens te doen via het (voor buitenstaanders afgeschermde) Instagramaccount van Viva.

Reanimatie
Wie als cursist de praktijkruimte van Viva in Alblasserdam binnenloopt, ziet een goed verzorgde ruimte, met achterin een grote bank en op de grond een aantal matten met daarop diverse kleine en grotere poppen. Nadat de aanwezigen voorzien zijn van drinken, gaat de 3 uur durende cursus van start. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe te handelen bij bijvoorbeeld een baby met een circulatiestilstand. Daar waar bij een volwassenen gestart wordt met 30 borstcompressies en 2 keer beademen, gaat het bij een baby anders. “De reanimatie van een kind start met vijf beademingen, omdat zuurstoftekort bij kinderen meestal de oorzaak is van de circulatiestilstand. Bij volwassenen is het meestal een hartprobleem,” legt Emily uit.

Zelf oefenen
Verder worden de onderwerpen verstikking, sandwichmethode, verbinden, van buik naar rug, stabiele zijligging, rautek, bloedingen en de AED behandeld. Tijdens de cursus wordt alles, na de uitleg van de EHBO-instructrice, in de praktijk gebracht. Emily kijkt vervolgens toe hoe de cursist een handeling uitvoert en corrigeert daar waar nodig met bijvoorbeeld: “Die borstcompressies mogen wel iets krachtiger en sneller.”

EHBO-certificaat
Aan het einde van de EBHO-cursus wordt er nog een kleine theorietoets afgenomen. Hierbij komen onderwerpen aan bod, die vooraf zijn gedeeld in een PowerPointpresentatie. Denk daarbij aan hoe om te gaan met bloedingen, brandwonden, een koortsstuip en vergiftiging. Wie minstens tien van de vijftien meerkeuzevragen goed beantwoord heeft, is geslaagd en ontvangt een EHBO-certificaat van NIKTA. NIKTA is een van de geregistreerde instanties die een certificaat ‘Acute Zorg bij kinderen’ uit mag geven. Het certificaat is onder meer nodig om als gastouder of pedagogisch medewerker in de kinderopvang te werken. EHBO Viva in Alblasserdam is een NIKTA-gecertificeerd opleider.

Betekenis Viva
Emily startte 11 jaar geleden als EHBO-instructrice en hielp bij de EHBO-cursussen die toen door haar moeder werden gegeven. Sinds 2021 heeft zij haar eigen bedrijf EHBO Viva. Emily vertelt: “Viva betekent ‘leven’. Dat vond ik wel een toepasselijke naam. Ik vind het fijn als mensen hier na de cursus met een vertrouwd gevoel weggaan. Een ongeluk zit vaak echt in een klein hoekje en als er dan iets gebeurt, is het zo belangrijk dat je weet hoe je moet handelen. Als EHBO’er is het je taak een slachtoffer in leven te houden, totdat de hulpdiensten arriveren. Dan kun je de zorg overdragen. Die eerste minuten zijn essentieel en kunnen het verschil maken.”

Cursus ook thuis, op school of bij vereniging
Via de website www.ehboviva.nl kunnen mensen zich aanmelden. De cursussen kunnen in de ochtenden en avonden worden gegeven. Verder is het ook mogelijk om de EHBO-cursus bij mensen thuis te geven. Dit kan bij acht cursisten of meer. Emily: “Bijvoorbeeld een vriendengroep of een familie. Verder verzorg ik de cursus ook op scholen, kinderdagverblijven en bij sportverenigingen. Bij sport zie je vaak dat mensen een gevallen kindje zelf oppakken, maar het kind moet juist zelf opstaan.”

Instagram
Via Instagram houdt Emily de volgers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Het account is te volgen via www.instagram.com/ehboviva/. De onlinecursus wordt gegeven via https://www.instagram.com/ehboviva.online/ en is beschikbaar voor mensen die de online-cursus aanschaffen. Wie verder nog vragen heeft, kan mailen naar [email protected].

Prijzen en korting
De normale EHBO-cursus, inclusief certificaat, kost 95 euro. Er is een 100 procent slagingsgarantie, want er wordt net zo lang geoefend totdat de cursist de vaardigheden onder de knie heeft. Een uitgebreide EHBO-doos kost 39,95 euro. En de onlinecursus kost 34,95 euro. Nog heel de maand januari ontvang je 5,00 euro korting op de online cursus, met de kortingscode:  januari2024. Op https://www.ehboviva.nl/ is er alles over te vinden.

Deel dit bericht via...