ALBLASSERDAM – Zwem -en poloclub Wiekslag in Alblasserdam heeft vrijdag 24 november 2023 een avond georganiseerd over de toekomst van de club. Ruim 60 leden en oud-leden dachten die avond mee over onderwerpen als ledenwerving en clubbinding. De club heeft het in de afgelopen tijd zwaar te verduren gehad. Eerst met alle beperkende maatregelen rondom het coronavirus en daarna met de sluiting van zwembad Blokweer. Dat heeft leden gekost. Zodra er weer gezwommen kan worden in de zwembad in Alblasserdam, hoopt Wiekslag weer te kunnen groeien in ledenaantal.

De leden van de Alblasserdamse zwem- en poloclub kijken reikhalzend uit naar de heropening van zwembad Blokweer begin 2024. Sinds de plotselinge sluiting van het bad wegens roestvorming op de zwembadbak op 1 februari 2022 heeft de club uit moeten wijken naar zwembaden in de regio. Dankzij deze baden en de hulp van diverse zwemverenigingen in de omgeving kon er de afgelopen tijd toch getraind worden en konden er zwem- & waterpolowedstrijden worden gespeeld.

De club laat in een persbericht weten: “Maar de spreiding over diverse baden en het trainen op lastige trainingstijden heeft het ledenaantal en de binding met de club geen goed gedaan. Ook doordat dit volgde op een lange periode met sluitingen en beperkende maatregelen die voor zwembaden golden tijdens de coronaperiode. In de jaren ervoor nam het ledenaantal juist gestaag toe, vooral door de impuls van het nieuwe zwembad dat in 2014 werd geopend. Op het hoogtepunt in 2017 waren er 385 leden. Na 2019 is het ledenaantal met 35% gedaald. Dankzij het organiseren van diverse sponsoractiviteiten en ondersteuning vanuit sponsoren, externe fondsen en de gemeente Alblasserdam is ZPC Wiekslag financieel nog steeds gezond.”

Naar verwachting wordt zwembad Blokweer eind januari 2024 heropend en start er een nieuwe fase voor de vereniging, die vorig jaar september haar 50-jarig jubileum vierde. Alle trainingen, wedstrijden en activiteiten kunnen dan weer op één locatie plaatsvinden.  

In voorbereiding hierop werd in de bar van zwembad Blokweer een clubavond georganiseerd waar (oud-)leden meedachten over de toekomst van de club. Na een toelichting door voorzitter Ronald Zijderveld gingen de leden in thematafels aan de slag. Er werden veel ideeën geopperd om nieuwe leden te werven, bestaande leden te behouden, activiteiten te organiseren en de binding met de club te verbeteren. Ook de verenigingsondersteuner van de gemeente Alblasserdam was aanwezig om mee te denken over de plannen. De opbrengst van de thematafels wordt door een werkgroep verwerkt in een plan van aanpak voor de komende jaren.  

“De avond werd afgesloten met een pubquiz. De aanwezigheid van het grote aantal leden en de enthousiaste inbreng vormde een mooie warming-up voor de periode na de heropening van het zwembad,” zo laat de club weten.

Deel dit bericht via...