ALBLASSERDAM – De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Cor de J. (78) uit Alblasserdam, die wordt verdacht van de moord op een man in een villa aan de Puntweg in Kinderdijk, gaat waarschijnlijk pas op z’n vroegst over een half jaar van start. Dat bleek donderdag 23 november 2023 tijdens een nieuwe pro-forma-zitting in de rechtbank van Dordrecht. De verdachte gaf aan dat het allemaal niet verloopt, zoals hij had gehoopt. Hij verwacht nog langere tijd vast te zitten. Verder werd duidelijk dat Cor een nieuwe advocaat heeft, waarom dit zo is, wilde zijn nieuwe advocaat niet vertellen.

Pieter Baan Centrum
Komende maand moet De J. naar het Pieter Baan Centrum (PBC). Daar zal zijn geestelijke gesteldheid worden onderzocht. Vanaf 7 december wordt De J. zeven weken lang in het PBC onderzocht en geobserveerd. Vervolgens heeft men naar verwachting nog zo’n drie maanden nodig om de observaties uit te werken en te interpreteren. De bevindingen worden daarna gedeeld met onder meer justitie en de rechtbank.

Klusjesman
Cor de J. wordt ervan verdacht dat hij in de nacht van 1 op 2 december 2022 een 74-jarige man uit Overijsse (België) heeft doodgeschoten in de woning van een vrouw op de Puntweg in Kinderdijk. De man, die een hechte vriendschap met de bewoonster had en klusjesman bij haar was, zou jaloers zijn geweest op de nieuwe vriend van mevrouw. Ook werden er veel sieraden meegenomen. De bewoonster zei in eerste instantie geen idee te hebben wie er verantwoordelijk is voor de moord. Een aantal dagen later verklaarde de Kinderdijkse bij de politie dat ze toch weet wie het heeft gedaan: Cor de J.

Opgepakt
De J. werd een paar dagen later in Limburg bij zijn vriendin opgepakt en zijn huis in de Eksterstraat in Alblasserdam werd binnenstebuiten gekeerd. Het 9mm-pistool waarmee het slachtoffer is neergeschoten is nog altijd spoorloos, net als alle sieraden die in die nacht zijn gestolen.

3e schotrestenonderzoek
Justitie heeft een schotrestenonderzoek laten doen bij het NFI. Daaruit is gebleken dat er schotresten aanwezig zijn op de kleding van verdachte De J.; er werden twee jassen en een bivakmuts onderzocht. Echter, het NFI weet niet of de aangetroffen resten ook echt horen bij de aangetroffen kogel in Kinderdijk.  Letterlijk zegt het NFI daarover dat dat de hypothese dat de kogel en de resten dezelfde bron van herkomst hebben, ongeveer even waarschijnlijk is als de hypothese dat de schotresten een andere bron van herkomst hebben en dus niets met de moord in Kinderdijk te maken hebben. Vanwege deze onzekerheid heeft justitie een tweede onderzoek laten doen en donderdag 23 november bleek tijdens de zitting dat er nog een derde onderzoek loopt naar de schotresten.

Getuigenverhoren
Tijdens een vorige regiezitting in de rechtbank, inmiddels alweer bijna een half jaar geleden, werd door de rechtbank toestemming geven voor het verhoren van diverse personen. Dat deze verhoren nog steeds niet hebben plaatsgevonden, zou te maken hebben met het feit dat ‘de planning heel lastig was’, meldde een rechter. Men wil onder meer de bewoonster van de villa, een advocaat, politieagenten en een schipper (opnieuw) gaan horen. Al deze betrokkenen zullen daarbij minstens een jaar terug in hun geheugen moeten graven, want de verhoren gaan plaatsvinden in december en in januari.


Niet zoals gehoopt

Cor de J. kreeg tijdens de zitting gelegenheid om nog wat te zeggen. Hij merkte op: “Het enige dat ik wil zeggen: ik verwacht nog wel 275 dagen te zitten. Het verloopt niet zoals ik gehoopt had.” De J. tobt momenteel wat met zijn gezondheid en had zichtbaar last van een pijnlijke rug. Maar met een paracetamol ging het wel, vertrouwde hij zijn advocaat bij binnenkomst toe.

Nieuwe zitting
Op 12 februari 2024 vindt in Dordrecht een nieuwe pro-forma-rechtszitting plaats. Dan wordt besproken of er nog weer nieuwe onderzoekswensen zijn. De huidige verwachting van de rechtbank is dat een echt inhoudelijke behandeling van de zaak pas in mei of juni van 2024 kan gaan plaatsvinden. De rechtbank concludeerde verder dat er nog steeds voldoende gronden en klemmende redenen zijn om Cor de J. in voorarrest te laten zitten.

Deel dit bericht via...