ALBLASSERDAM – Langs de dijk in Alblasserdam, ter hoogte van De Touwbaan, is zaterdag 18 november 2023 een nieuw kunstwerk onthuld. Dit gebeurde aan het begin van de middag, in de stromende regen. Het kunstwerk heeft de naam Het Raadsel der Dingen gekregen. Met de nieuwsgierig makende naam is de wereld van deze voormalige touwbaan weer tot leven gewekt. Het verhaal van “dit raadsel” begint in 1837 toen de heer J.H. von Lindern scheepsbouwmeester en reder te Alblasserdam de N.V. LIJNBAAN STRAAT SUNDA oprichtte. Met twaalf man personeel begon een nieuw avontuur.

“Een prachtig verhaal van ondernemingslust, kenmerkend voor de maritieme industrie lang de West -en Oost Kinderdijk. Toen in 2004 de voormalige Touwbaan voor woningbouw ontwikkeld is, werden in een schuurtje een paar raadselachtige dingen gevonden. Drie blokken van hout, stukken boomstam eigenlijk, met gleuven en gaten erin. Weggooien die zooi, opstoken die troep, zo gaat dat vaak. Maar die houten blokken riepen genoeg nieuwsgierigheid op om ze zorgvuldig te bewaren en navraag te doen,” zo meldt de Stichting Het Raadsel der Dingen, waarvan Martin van Horssen voorzitter is.

Verder: “Twijnblokken, grote twijnblokken dat moesten het haast wel zijn! Leuk, bijzonder, maar wat moeten we daar mee… daar moesten we wat mee! En nu bijna 20 jaar verder wordt u wellicht verrast door een monument op de plek waar de touwbaan begon, aan de rand van de dijk. Een kunstwerk in brons gegoten dat er voor zorgt dat deze raadselachtige dingen de oude geschiedenis van de Lijnbaan Straat Sunda weer tot leven kunnen wekken. Een touwbaan, die rond het jaar 1900 één van de grootste in Nederland was. Nu bij de onthulling, spreken wij de wens uit, dat dit raadsel bij kan bijdragen aan de bijzondere historie van ons Dam- en Dijkdorp.

De Stichting Het Raadsel der Dingen ( Martin van Horssen, Bert de Haan, Jan van Goolen, Roel Teeuwen) is inhoudelijk ondersteund door Historische Vereniging West Alblasserwaard en de Lionsclub Alblasserwaard Souburgh.

Sinds 1959 was de Touwbaan overgenomen door Lankhorst Touwfabrieken uit Sneek en vanaf die tijd actief onder de naam Nederlandse Touwfabrieken. Lankhorst Touwfabrieken bestaat nog steeds na de verhuizing in 1998 naar de Marconiweg in Dordrecht. De productie van touw is sinds die tijd overgeplaatst naar de fabrieken in Portugal. Het kunstwerk is onthuld door oudwerknemer Teun van de Burger in aanwezigheid van nog 4 oud-werknemers die allemaal meer dan 45 tot 50 jaar tot aan hun pensioen bij Lankhorst gewerkt hebben. De onthulling van het bronzen beeld vond plaats in het bijzijn van Margreet de Deugd,wethouder Cultuur en Erfgoed van Alblasserdam. Beeldend kunstenaar Roel Teeuwen gaf een toelichting.

Het kunstwerk is te vinden op de kruising Cortgene / Touwbaan, Oost Kinderdijk.

Vanuit de overheid is er 18.000 euro meebetaald aan het kunstwerk in de vorm van een subsidie, afkomstig uit de subsidieregeling erfgoedlijnen Zuid-Holland.

Deel dit bericht via...