ALBLASSERDAM – Deze week is landelijk en ook lokaal stilgestaan bij de Wereld Prematurendag. Ieder jaar wordt op 17 november aandacht gevraagd voor de problemen rond vroeggeboorte en de wereld van Neontalogie. Op aanvraag van vrijwilligers van de Stichting Care4Neo kleurde deze week de gevel van Landvast in Alblasserdam paars.

In diverse ziekenhuizen door het hele land wordt op deze dag veel georganiseerd. Waaronder in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Op Wereld Prematurendag steken vrijwilligers van Care4Neo ouders in de ziekenhuizen een hart onder de riem, zetten de zorgverleners in het zonnetje en zorgen online voor meer bekendheid, begrip en bewustwording voor velen “buiten deze wereld”.

Het doel van stichting Care4Neo is ouders van couveusekinderen een steuntje in de rug te geven. Dit betekent dat we op deze dag niet alleen aandacht vragen voor te vroeg geboren (prematuur) kinderen maar ook voor te licht geboren (dysmatuur) en ziek geboren kinderen. Op aanvraag van twee vrijwilligers van bovengenoemde stichting heeft cultureel centrum Landvast in Alblasserdam zich bereid gevonden om, net als het Albert Schweitzer ziekenhuis, hun gevel deze dag paars te verlichten.

Wanneer de geboorte van een baby zich eerder aandient dan de 40 weken, dan hoeft dit geen probleem te zijn. Vanaf 37 weken is een veilige thuisbevalling in principe al mogelijk. Als de geboorte van een baby voor een zwangerschapsduur van 37 weken plaatsvindt, dan spreekt men volgens de definitie van de wereld gezondheidsorganisatie (WHO) van vroeggeboorte. Een vroeggeboorte met een zwangerschapsduur van minder of gelijk aan 32 weken wordt extreme prematuriteit genoemd.

De gevolgen van vroeggeboorte
11.000 baby’s liggen weken, soms maanden in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de kindjes die het halen, zijn de zorgen na de couveuse soms nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.

Dit betekent ook duizenden gezinnen per jaar die abrupt worden geconfronteerd met een achtbaan: voor de ouders, broertjes/zusjes en hun omgeving begint deze achtbaan in een voor hen onbekende wereld met onzekerheden en risico’s. Terwijl gemiddeld in iedere kleuterklas een te vroeg geboren kindje zit, is het voor velen een onbekende wereld.

Foto: Esther van Baalen.

Deel dit bericht via...