Commerciële bijdrage
Ziekteverzuim is iets waar de gemiddelde ondernemer het liefst niet mee te maken krijgt. Logisch, want het kost je geld als er medewerkers ziek zijn. Een zieke werknemer kan niet aan het werk, maar je bent wel verplicht om hem door te betalen. Vaak kan iemand na een paar dagen wel weer aan de slag, maar dit is niet altijd het geval. Als één van je werknemers langdurig ziek is, kan dit je veel geld kosten. Met een verzuimverzekering voorkom je dat je hier zelf voor opdraait. Ben je momenteel nog niet verzekerd voor ziekteverzuim? Lees dan vooral verder, want wij helpen je hier om de juiste verzuimverzekering te kiezen.

Verdiep je in de mogelijkheden
Wie niet beter weet, denkt misschien dat er slechts één soort ziekteverzuimverzekering is. Dit is niet het geval, want bij de meeste verzekeraars stel je deze verzekering zelf samen. Loondoorbetaling bij ziekteverzuim is vaak standaard verzekerd. Je verzekeraar betaalt in dat geval het loon door als een medewerker ziek is. Je bepaalt zelf welk percentage van het loon je verzekert en na hoeveel dagen ziekte een verzekeraar voor het eerst geld uitkeert.

Gaat de standaarddekking van een verzuimverzekering je niet ver genoeg? Geen probleem, want je kunt loondoorbetaling uitbreiden met verzuimmanagement. Het grote voordeel hiervan is dat een verzekeraar je helpt om te voldoen aan de eisen van het UWV en de Wet verbetering poortwachter. Je kunt ook nog een stapje verder gaan en voor ‘verzuimmanagement extra’ kiezen. Je verzekeraar begeleidt dan ook zieke werknemers, helpt je met interventies en ondersteunt je bij het voorkomen van verzuim.

Verzuimverzekering is niet verplicht
Bedrijven zijn niet verplicht om een verzuimverzekering af te sluiten. Daarom overweeg je misschien om deze verzekering links te laten liggen. Voordat je hiervoor kiest, moet je weten dat werkgevers wettelijk verplicht zijn om het loon van een zieke werknemer de eerste twee jaar door te betalen. Je moet minimaal 70 procent van het laatstverdiende loon doorbetalen, maar vaak zelfs 100 procent.

Heb je geen verzuimverzekering? Denk dan niet dat je aan deze verplichting ontkomt. Ook zonder zo’n verzekering moet je het loon van een zieke werknemer namelijk gewoon doorbetalen. De kosten worden dan alleen niet gedekt door een verzekeraar, waardoor je hier zelf voor opdraait. Als de werknemer snel weer aan het werk is, zijn de kosten vaak te overzien. Gaat het om langdurige ziekte? Dan kan dit een financiële strop worden voor je bedrijf. Om de risico’s van je bedrijf te beperken, is het dan ook verstandig om een verzuimverzekering af te sluiten.

Bereken je verzuimkosten
Als je nog twijfelt, wil je uiteraard ook antwoord op de vraag ‘wat kost een verzuimverzekering?’. Dit wordt vaak bepaald aan de hand van een rekensom. De meeste verzekeraars vermenigvuldigen de verzekerde loonsom met het premiepercentage. Wordt er met een hoog premiepercentage gerekend? Dan betekent dit dat een verzekeraar de kans op verzuim binnen je bedrijf hoog inschat.

Het is misschien verleidelijk om je te laten leiden door de premie, maar bij een verzuimverzekering is dit niet handig. De premie valt namelijk in het niet met de kosten die je maakt als een werknemer ziek wordt en je hier niet voor verzekerd bent. Bereken daarom altijd eerst hoeveel verzuim je bedrijf kost. Dit hoef je niet zelf te doen, want verzekeraars hebben hier vaak handige online tools voor.

 

Deel dit bericht via...