NIEUW-LEKKERLAND – Selena Bas uit Nieuw-Lekkerland is deze week geselecteerd voor de Europese Kampioenschappen veldrijden in Pont-Château (Frankrijk), die komend weekeinde verreden worden. De 16-jarige werd gebeld door bondscoach Gerben de Knegt, dat zij haar debuut mag gaan maken voor ‘Oranje’ en deel zal nemen in de selectie Junior Vrouwen. Omdat er waarschijnlijk nogal wat regen gaat vallen, wordt uitgekeken naar een zwaar en uitdagend EK.

Bondscoach Gerben de Knegt verwacht zware omstandigheden komend weekend. ‘’We kennen dit parcours natuurlijk van eerdere kampioenschappen en weten dat de wedstrijd lang gesloten kan blijven als het traject er droog bij ligt. Maar met de hoeveelheden regen die nu voorspeld worden, verwacht ik dat het een zware ronde gaat zijn. Door de Team Relay te schrappen, staan onze sporters nog net wat frisser aan de start zaterdag en zondag.”

Trots
Selena, die rijdt bij DRC De Mol in Dordrecht, vertelt: “Ik ben blij en trots geselecteerd te zijn en ik hoop op een goede uitslag. Er doen teams uit Europa mee en het niveau is hoog. Ik hoop, zonder iets te forceren, het beste eruit te gaan halen.”

Zaterdag
Vrijdag wordt het parcours verkend en zaterdag wordt de wedstrijd gehouden. “Ik heb gehoord dat er best wel wat publiek op afkomt en dat dat de sfeer afmaakt. Ik vind het ook fijn dat Gerben de bondscoach is, want hij heeft zelf ook gecrosst en gekoerst.”

Ouders
Selena houdt zich al vanaf jonge leeftijd bezig met veldrijden en wielrennen. Haar ouders zijn trots op hun dochter. “Dit is wel echt iets waar je van droomt. Heel bijzonder! En wat de uitslag wordt, het is in ieder geval een eer dat ze mee mag doen,” vertelt de vader van Selena.

Veldrijden
Veldrijden of cyclocross is een vorm van wielersport die bedreven wordt op een grotendeels onverhard parcours. Deze sport is vooral in Nederland en België populair. In het veldrijden moeten de deelnemers, de veldrijders, met de fiets zo snel mogelijk een afgebakend parcours afleggen. In tegenstelling tot het wegwielrennen zijn grote delen van het parcours niet verhard en rijden de renners door bossen, over velden, sloten en zandwegen. Het is soms nodig de fiets op de schouders te nemen en ermee te lopen, bijvoorbeeld bij te modderige stukken of obstakels. De competitie vindt plaats in de herfst- en wintermaanden.

Deel dit bericht via...