ALBLASSERDAM – De provincie Zuid-Holland heeft voor ongeveer 600.000 euro 125 duizend vierkante meter (zo’n 25 voetbalvelden, red.) grond aangekocht van biologische boerderij en kaasmakerij Biokaas Kinderdijk in polder Blokweer te Alblasserdam. De gronden maken nu deel uit van het Natura 2000-gebied ‘Boezems Kinderdijk’ en het Natuurnetwerk Nederland. De percelen worden als natuur ingericht om zo dit natuurgebied te versterken.

En hoewel het er momenteel al natuurlijk en groen uitziet, gaat er toch wat veranderen in het gebied, weet projectleider Joost Rink van de Provincie Zuid-Holland. “De soortenrijkdom is nu nog beperkt. We hopen op meer planten en diersoorten, door onder meer geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en niet te bemesten. Ook gaan we kijken naar een natuurlijk waterpeil in polder Blokweer.”

Hoe de het er allemaal exact uit moet gaan zien, is nog niet bekend. “Dat zoeken we in de komende jaren verder uit. Ik weet bijvoorbeeld dat er bij Kinderdijk moerasvogels zitten en daar gaat het best slecht mee. We gaan proberen om het leefgebied in polder Blokweer leefbaarder te maken voor deze vogels, door stukjes moeras aan te leggen.”

Goed nieuws dus, voor broedvogels als de Purperreiger, Zwarte Stern of Snor. Het gebied rondom de molens van ‘Kinderdijk’ wordt ook gebruikt als overwinterings- en rustgebied door de Smient, Krakeend en Slobeend. Om het nieuw toegevoegde gebied hiervoor aantrekkelijk te maken zullen rietmoeras, struweel en open water elkaar gaan afwisselen.

“Deze aankoop maakt nieuwe natuur mogelijk. Biokaas Kinderdijk verkeerde in zwaar weer, mede door de verkoop van de grond is het voor het bedrijf mogelijk om een doorstart te maken en om de boerderij en kaasmakerij in aangepaste vorm voort te zetten”, aldus projectleider Joost Rink.

Tot slot meldt de Provincie dat in de toekomst de hele polder Blokweer natuur wordt. Het gaat daarbij om een gebied van 75 hectare groot, die deels eigendom is van verschillende particulieren. De provincie meldt: “De plannen hiervoor worden gemaakt door de provincie in overleg met Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk, Natuur- en vogelwacht de Alblasserwaard, Waterschap Rivierenland, gemeente Alblasserdam en Staatsbosbeheer. Alle particuliere eigenaren in de polder zijn hierover benaderd en blijven ook in de toekomst betrokken.”

 

Deel dit bericht via...